Ska du byta kaffe mot matcha te?

Det pratas ibland illa om kaffe. Inte om smaken förstås. Det är få som inte älskar kaffe eller som tycker att doften bör beskrivas som lukt. Men ska du ge upp morgonkaffet för matcha te? Det är en fråga som du bör ha svaret på innan du kastar ut din perkolator.

Matcha är superfood

Matcha är ett grönt pulver som påminner en hel del om vetegräs. Idag är det känt att precis som trä och träd kan få oss att må bättre så kan det gröna klorofyllet som mat verka som en boost för vår hälsa.

Det finns studier som förslår att matcha te kan påverka vår koncentration och kanske förbättra vårt episodiska sekundärminne. Det episodiska minnet baseras på erfarenheter och rör sådant som vi minns från förr.

Kaffe är en svensk tradition

Om vi kikar på Livsmedelsverkets hemsida så kan vi se att koffein kategoriseras som växtgift. Och det är klart, det är ingen hemlighet att koffeinet i kaffet får oss att vakna till. En del är så känsliga att alltför starkt kaffe leder till darriga händer och en känsla av nervositet.

Men kaffe i rätt mängder är inte farligt och det kan kännas så skönt att ta en varm kopp på morgonen för att komma igång igen. Kommer matcha te att ha samma effekt?

Matcha te bör inte drickas på tom mage

Saken är den att matcha te också har en form av koffein. Det rör sig dock om en variant som inte ger samma nervösa reaktion som koffeinet i kaffet gör. Men matcha är en stark matprodukt. Om du dricker detta te på tom mage kan det vara för mycket för dig.

Har du målet att sluta med kaffet på din bucketlist får du alltså fundera lite på vad du ska byta drycken mot på morgonen. Inte mot matcha om du vill vara på den säkra sidan. Ditt eftermiddagskaffe kan du lugnt byta mot matcha te. Det kommer också att verka stimulerande och det går ju att blanda med honung för att få en sötare smak.

This study suggests that matcha tea consumed in a realistic dose can induce slight effects on speed of attention and episodic secondary memory to a low degree. Further studies are required to elucidate the influences of the food matrix.

Summa summarum: Byt kaffe mot matcha te om det känns som något ditt liv blir gladare och mer spännande av. Men inte på morgonen. Drick matcha senare under dagen då du redan har ätit något och drick inte för mycket eftersom matcha te har en detox-effekt!