Ska det vara glad midsommar eller trevlig midsommar?

Det bör förstås både bli en glad midsommar och en trevlig midsommar men när du ska önska någon annan en fin midsommarhelg så kanske du undrar. Ska det vara glad eller trevlig midsommar? Vi reder ut detta här på Dlbux.com där vi tycker om att ta upp sådant som gör livet fun!

Glad midsommar eller trevlig midsommar?

Du kan säga glad midsommar, trevlig midsommar eller kanske finfin midsommar. Det är upp till dig. Men om du vill säga rätt enligt den svenska traditionen så ska du säga glad midsommar. Detta beror på att vi mellan februari och september brukar säga glad om högtider.

Trevlig är en fras vi istället använder då det rör sig om helg eller ledighet. Vi säger alltså glad påsk inför påsk ledigheten men trevlig helg vilken helg som helst.

Uttrycket god helg är också relevant när vi ser på hälsningar för högtider. Detta uttryck kommer efter september då vi till exempel säger god jul. Du får alltså kolla på kommande helgdagar och så säger du rätt enligt den månad som helgen faller inom!

glad eller trevlig midsommar

När säger vi glad midsommar?

Glad midsommar är alltså rätt sätt att uttrycka sig på enligt de svenska reglerna. Detta kan du säga när midsommarhelgen närmar sig. Du kan säga det till vänner, du kan säga det till folk på en pizzeria och du kan underteckna dina email på jobbet med frasen.

När du reser utomlands så är det dock inte så lämpligt att börja önska folk glad eller trevlig midsommar. Det här är en högst svensk tradition så midsommar hälsningar kan verka lite märkliga då du är i ett annat land.

Det kan passa att säga glad eller trevlig midsommar då:

  • Du snart ska lämna jobbet för midsommarhelgen då det är ledigt i några dagars tid.
  • Du hämtar barnet på förskolan eller skola inför sommarledigheten. Även om detta kan verka lite tidigt. Förskolan kan ju vara öppen närmare midsommarfirandet.
  • Du avslutar ett samtal med en person som du inte kommer att prata med förrän midsommar är över.
  • Du ser en bekant på stan och vill säga något trevligt innan ni skiljs.

Dekorationer med midsommar hälsningar

Det är förstås trevligt att göra lite mer av midsommar hälsningar och lyckönskningar om du ställer till med kalas under denna högtid. När du dukar bordet kan du också passa på att ställa ut dekorationer.

trevlig midsommar
God mat är en del av midsommarfirandet!

På dessa bör det då helst stå glad midsommar men det kan inte anses vara något fel med frasen trevlig midsommar som alla kommer att uppskatta. Du kan tänka på samma sätt då du skapar inbjudningar som är digitala eller klassiska inbjudningskort till din midsommarfest.

Summan av kardemumman är att glad midsommar och trevlig midsommar båda är accepterade i Sverige. Men om du är en person som tycker om att vårda språket så bör du fokusera på glad midsommar för att se till att andra också fortsatt är vana vid korrekt språkbruk.

Glad midsommar midsommar på dig!